Romeo Dhe Zhuljeta

1.Gjeneza e veprës
Romeo dhe Zhulieta, mendohet rrjedh nga një traditë e dashurive tragjike e cila daton që në antikitet. Një nga këto është Pirami dhe Tisbeja nga Metamorfoza e Ovidit, poetit të lashtë romak. Ngjarja e zhvilluar është paralele me atë të historisë së Shekspirit: prindërit e të dashurarve janë në mosmarrëveshje me njëri-tjetrin. E shkruar në shekullin e tretë kjo veper ka shumë ngjashmeri te tjera me tragjedinë e Shekspirit ku mund te permendim ndarjen e te dashurarve si dhe përgjumjen me helm.
Sigurisht kjo është vepra më e lashtë dhe nuk mund të quhet një version tamam i tragjedisë së shkruar nga Shekspiri. Versioni më i hershëm besohet të jetë historia e përrallës së Masuccio Salernitano-s, Mariotto e Gianozza, vendosur në Siena në kohen e jetës së tij, rreth shekullit XV.
{draw:frame} Luigi da Porto ishte ai qe adapton historinë si Romeo dhe Zhulieta të cilën e publikon më 1530. Ai shtoi nga parardhësit, si dhe ndryshoi emrin e familieve të të dashurarve në Montag dhe Kapulet, gjithashtu dhe vëndin në Veronë. Ai gjithashtu shtoi personazhet si Merkuri, Tibalti dhe Parisi. Da Porto na e jep këtë vepër si një ngjarje e cila ka ndodhur me të vërtetë një shekull para se Salernitano ta shkruante. Montagët dhe Kapuletët kanë qënë në luftë politike për 13 shekuj gjë e cila përmendet dhe në Purgatorin e Dante-s.
Poema Historia tragjike e Romeos dhe Zhulietës në 1562 u përkthye nga Arthur Brooke, nga ku mendohet se Shekspiri merr bazën e tragjedisë dhe i shton kësaj vepre detaje të mëtejshme.

2.Epoka Elizabetiane dhe ngikimi ne krijimtarine e Shekspirit
Tragjedia merr shtyse dhe nga kontektsi historik I kohes.Ne kohen kur eshte vendosur drama,Italia nuk ekzistonte ende si shtet unik dhe qytetet ishin ne lufte me njera tjetren.Vecanerisht Verona dhe Venecia rreth viteve 500,ishin nje peshe e forte kunder Kishes Katolike.Nderkohe ne mbreterine e Anglise,ne kete kohe,mreteronte Elizabeta I,qe si te gjithe sovranet britanike,ishte ne krye te Kishes...