Prill

_ {draw:g} _Prill 2010
{draw:rect} {draw:frame}
Lista e ideve
{draw:frame}
  Gjeneza e veprës
      Koha kur u shkruajt
        Konflikti, personazhet. Nënteksti Social
      Mjetet stilistikore
      Elementë e stilit të autorit
      Kompozicioni i veprës
    {draw:frame}
{draw:frame}
Gjeneza e veprës
Romeo dhe Zhulieta, mendohet rrjedh nga një traditë e dashurive tragjike e cila daton që në antikitet. Një nga këto është Pirami dhe Tisbeja nga Metamorfoza e Ovidit, poetit të lashtë romak. Ngjarja e zhvilluar është paralele me atë të historisë së Shekspirit: prindërit e të dashurarve janë në mosmarrëveshje me njëri-tjetrin. E shkruar në shekullin e tretë kjo veper ka shumë ngjashmeri te tjera me tragjedinë e Shekspirit ku mund te permendim ndarjen e te dashurarve si dhe përgjumjen me helm.
Sigurisht kjo është vepra më e lashtë dhe nuk mund të quhet një version tamam i tragjedisë së shkruar nga Shekspiri. Versioni më i hershëm besohet të jetë historia e përrallës së Masuccio Salernitano-s, Mariotto e Gianozza, vendosur në Siena në kohen e jetës së tij, rreth shekullit XV.
{draw:frame} Luigi da Porto ishte ai qe adapton historinë si Romeo dhe Zhulieta të cilën e publikon më 1530. Ai shtoi nga parardhësit, si dhe ndryshoi emrin e familieve të të dashurarve në Montag dhe Kapulet, gjithashtu dhe vëndin në Veronë. Ai gjithashtu shtoi personazhet si Merkuri, Tibalti dhe Parisi. Da Porto na e jep këtë vepër si një ngjarje e cila ka ndodhur me të vërtetë një shekull para se Salernitano ta shkruante. Montagët dhe Kapuletët kanë qënë në luftë politike për 13 shekuj gjë e cila përmendet dhe në Purgatorin e Dante-s.
Poema Historia tragjike e Romeos dhe Zhulietës në 1562 u përkthye nga Arthur Brooke, nga ku mendohet se Shekspiri merr bazën e tragjedisë dhe i shton kësaj vepre detaje të mëtejshme.
Koha dhe teksti
Botimi origjinal në anglisht ka 3020 rreshta.
Koha kur u shkruajt
Sic e përmenda dhe mësipër koha e shkruajtjes...

Similar Essays