Pillars of the Earth

Ken Follett – A Katedrális


Bevezetés

A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskola Karának Kommunikációs és Médiatudomány szakán Stilisztika és Kreatív Írás tantárgyból azt a feladatot kaptam, hogy egy XX.sz végi, XXI. századi vers, novella, regény, dráma vagy filmalkotás, vagy színházi előadás stilisztikai elemzését készítsem el. Jelen dolgozatban arra teszek kísérletet, hogy a stilisztikai szempontok alapján egy rövid áttekintést adjak a 20. század egyik legkiemelkedőbb könnyűirodalmi művéről, a Katedrális című könyvről.

Háttér

A Katedrális egy történelmi regény, amelyet Ken Follett 1989-ben jelentetett meg az Egyesült Államokban. A szerző a könyvet több mint három éven keresztül írta, ami az eladási listákat nézve a fáradtságot igencsak megérte, ugyanis a könyvet az első kiadás óta már több millió példányban adták el világszerte, köztük Magyarországon is. A mű sokáig vezette az eladási listákat nemcsak az USA-ban, hanem Angliában és Olaszországban is, Németországban pedig hat éven keresztül nem tudták letaszítani az első helyről. A könyvből mind a mai napig mintegy 100.000 példányt adnak el, csak az Egyesült Államokban, és a hazai könyvesboltok statisztikái szerint a könyv Magyarországon is évek óta az eladási listák élmezőnyébe tartozik.

A könyvvel hosszú éveken keresztül szemeztem, annak ellenére, hogy több ismerősöm is a figyelmembe ajánlotta számtalan alkalommal. Bár a könyv a házi könyvtáramban már eleve megvolt, sokáig nem vettem rá magam, hogy a kezembe vegyem. Aztán egy napon, engedve a sok unszolásnak nekiláttam, és életem egyik legjobb könyvélménye vette kezdetét, mert ez a mű a könnyed ponyva jellegű stílus ellenére is a letehetetlen kategóriába tartozik.

Műfaj

A könyv a műfaját tekintve a történelmi regények közé tartozik. A cselekmény a középkori Angliában játszódik, és valóban megtörtént történelmi események köré szövődik. A történet a történelmi keretet leszámítva fikció, teljes mértékben az író kitalációja. Mint...